Virbac Equimax wormpasta paard Praziquantal - Ivermectine

  • Virbac Equimax wormpasta paard Praziquantal - Ivermectine

Prijzen, maten en gewichten

Gewicht:  1 stuk

Prijs :
4
tot
6

7
tot
12

13
tot
19

20
tot
48

49
tot
99

Op voorraad

Aantal:  

Virbac Equimax, Praziquantal - Ivermectine. Deze combi wormkuur ontwormt uw paard van alle vormen van wormbesmettigen inclusief de onderschatte lintwormbesmetting en horzel larven.

Recept verplicht. Exp.09-2020

Farmaceutische vorm
Equimax Pasta voor oraal gebruik.

Samenstelling
Equimax Bevat per gram 140,3 mg praziquantel en 18,7 mg ivermectine.

Eigenschappen
Ivermectine is een macrocyclisch-lacton derivaat met een brede en krachtige antiparasitaire werking tegen nematoden en arthropoden. Het werkt door remming van zenuwimpulsen. De unieke werkingswijze omvat de glutamaatpompen van de chloride-ionenkanalen. Ivermectine werkt door zich op een selectieve manier te binden aan glutamaatpompen van de chloride-ionenkanalen, die bij ongewervelde dieren in spier- en zenuwcellen voorkomen. Dit leidt tot een verhoging van de permeabiliteit van de celmembraan t.o.v. chloride-ionen met hyperpolarisatie van spier- en zenuwcellen, wat uiteindelijk leidt tot paralyse en de dood van de betrokken parasieten.

Verbindingen van deze groep kunnen eveneens reageren met andere ligandpompen van de chloridekanalen, zoals met de neurotransmitterremmer gamma-aminoboterzuur (GABA). De veiligheidsmarge van verbindingen van deze groep is het gevolg van de afwezigheid van glutamaatpompen van de chloridekanalen bij zoogdieren. De macrolyctische lactonen hebben een lage affiniteit met andere ligandpompen van de chloridekanalen bij zoogdieren en dringen niet gemakkelijk de bloed-hersenbarrière binnen.

Praziquantel is een pyrazino-isoquinoline derivaat met een anthelmintische werking tegen vele soorten cestoden en trematoden. Het werkt met name door zowel de motiliteit als de werking van de scolexzuignapjes van de cestoden aan te tasten. Het werkingsmechanisme omvat de aantasting van de neuromusculaire coördinatie en tevens de afname van de permeabiliteit van het integument van de wormen, wat leidt tot een buitengewoon calcium- en glucoseverlies. Dit leidt tot spastische verlamming van het spierstelsel van de parasiet.

Doeldier
Paard.

Indicaties
Equimax ter behandeling en bestrijding van gemengde besmettingen van volwassen en onvolwassen maagdarmnematoden, longnematoden, horzels en lintwormen bij paarden tot 700 kg: Maagdarmnematoden: Grote strongyliden: Strongylus vulgaris volwassen en L4(arteriële) larvale stadia. Strongylus edentatusvolwassen en L4 (weefsel) larvale stadia. Strongylus equinus volwassen. Kleine strongyliden, volwassen: Cyathostomum spp. Cylicocyclus spp. Cylicodontophorus spp. Cylicostephanus spp. Gyalocephalus spp. Trichostrongylidae: Trichostrongylus axei volwassen. Oxyuren: Oxyuris equi volwassen en onvolwassen. Ascariden: Parascaris equorum volwassen. Strongyloididae: Strongyloides westeri volwassen. Maagwormen: Habronema uscae volwassen. Huidnematoden: Onchocerca spp. (microfilariae). Longnematoden: Dictyocaulus arnfieldi volwassen en onvolwassen stadia. Lintwormen: Anoplocephala perfoliata; Anoplocephala magna Paranoplocephala mamillana. Horzels: Gasterophilus spp. orale en gastrische larvale stadia orale en gastrische larvale stadia.

Contra-indicaties
Niet gebruiken bij veulens jonger dan 2 weken. Niet te gebruiken bij merries die melk produceren voor menselijke consumptie.

Bijwerkingen
Bij enkele paarden met ernstige Onchocerca microfilariae infecties zijn na de behandeling zwelling en jeukreacties opgetreden. Aangenomen wordt dat deze reacties het gevolg zijn van het afsterven van een groot aantal microfilariae. In geval van zeer ernstige lintworminfecties kan het afsterven van deze parasieten tijdelijk gepaard gaan met lichte koliekverschijnselen en dunne mest bij het behandelde paard.


Wachttijdadvies
Slacht: 35 dagen. Melk: niet gebruiken bij merries die melk produceren voor menselijke consumptie.

Waarschuwingen
Na gebruik handen wassen. Vermijd oog- en huidcontact. Mocht dit toch voorkomen, spoel dan goed met water. Niet roken, eten of drinken tijdens het toepassen van het product. Buiten bereik van kinderen houden. Avermectines kunnen overgevoeligheidsreacties veroorzaken bij andere diersoorten. Honden en katten dienen geen gemorste pasta in te slikken en niet in contact te komen met gebruikte doseerspuiten, vanwege het risico dat dit tot vergiftigingsverschijnselen kan leiden. Aangezien ivermectine giftig is voor vissen en waterorganismen mogen behandelde dieren geen direct toegang hebben tot oppervlaktewater en vijvers tijdens de behandeling. Parasieten kunnen resistent worden tegen een bepaalde groep anthelmintica indien een anthelminticum van deze groep onnodig toegediend en/of ondergedoseerd wordt.

Houdbaarheidstermijn
Bewaren beneden 30°C. Houdbaar tot 2 jaar na productiedatum. Na opening 6 maanden houdbaar beneden 25°C.

Registratienummer/Kanalisatiestatus
REG NL 9950 URA

 

Toepassing

Equimax Oraal. De injector bevat voldoende pasta voor de behandeling van een paard van 700 kg lichaamsgewicht. Dit komt overeen met 200 µg ivermectine en 1,5 mg praziquantel per kg lichaamsgewicht, wat overeenkomt met 1,07 g pasta per 100 kg lichaamsgewicht. Geadviseerd wordt om voor de toediening de doseerspuit in te stellen op de berekende dosering door de doseerring langs de zuigerstang op te schuiven en vervolgens te borgen.

De gel dient oraal toegediend te worden door de canule van de doseerspuit tussen de kiezen en de voortanden te plaatsen, waarna de vereiste hoeveelheid gel achter op de tong wordt aangebracht. Het middel kan veilig worden toegediend aan (dek)hengsten en aan merries gedurende de gehele periode van dracht en lactatie.  

Nieuwsbrief
 

Klantenservice

Mijn account