Chipreader, Chiplezer Back Home ISO MAX IV (Virbac)

  • Chipreader, Chiplezer Back Home ISO MAX IV (Virbac)

Prijzen, maten en gewichten

Gewicht:  1 stuk

Prijs: € 999,70
Niet op voorraad

De BackHome ISO MAX IV Bluetooth
is volledig backwards compatible en leest dus alle ISO en niet-ISO transponders af. Deze ergonomisch ontworpen reader is voorzien van uitgebreide geheugenfuncties, die bediend worden vanuit een menustructuur en heeft een code selectie uit grote(re) groepen transpondernummers. De reader heeft een sterk elektromagnetisch veld, waardoor het signaal van de transponder beter kan worden opgevangen. Door de grotere antenne wordt tevens een groter gebied gescand. Software kan via de seriële poort worden aangepast. De reader is voorbereid op de toekomstige ISO 14223 standaard (read/write transponders). Bij het uitlezen van iedere transponder wordt de datum en tijd geregistreerd. De reader is (spat)waterdicht en heeft een snelladende accu. De ISO MAX IV is voorzien van een Bluetooth module waardoor communicatie met randapparatuur zoals PDA of laptop draadloos kan worden gerealiseerd. Dit maakt deze reader zeer geschikt voor professionele gebruikers die de chipnummers meteen willen uitvoeren naar of vergelijken met een database.

Elektronische Identificatie en Registratie voor dieren is een systeem dat bestaat uit een chip (transponder) die in het dier wordt geïmplanteerd, een afleesapparaat dat het chipnummer zichtbaar kan maken, en registratie in een databank, dat is een organisatie die een computersysteem beheert waarin de informatie van chipnummer + gegevens van het dier zijn opgeslagen en opvraagbaar zijn. Het afleesapparaat en de transponder ("chip") werken door middel van een radio signaal. Om die reden wordt over Radio Frequency IDentification ofwel RFID gesproken.

De ISO standaard

In Europa is voor identificatie van dieren gekozen voor chips en afleesapparaten die voldoen aan de ISO standaard. Dit is erg belangrijk. Buiten Europa, met name in de Verenigde Staten (USA) worden ook chips toegepast die niet aan de ISO-norm voldoen. Dit heeft grote nadelen: zo is het bijvoorbeeld niet duidelijk welk merk afleesapparaat moet worden gebruikt om de chip af te lezen. Het is aan te bevelen om dieren die een niet-ISO chip hebben bij invoer in Europa alsnog te voorzien van een ISO chip. ISO staat voor International Standardization Organization. De ISO commissie stelt wereldwijd technische standaarden voor allerhande producten vast; zo ook ISO normen voor elektronische identificatieapparatuur. Het idee van ISO is dat elke ISO (FDX-B type) chip onafhankelijk van het merk of de fabrikant van de chip af te lezen moet zijn door een ISO afleesapparaat (onafhankelijk van het merk of de fabrikant ervan).
In Nederland (en de rest van Europa) worden door dierenartsen bij dieren uitsluitend ISO chips ingebracht, die zijn af te lezen met ISO afleesapparaten. Echter: in het buitenland zijn er in het verleden (en in sommige landen nu nog steeds) bij dieren oudere niet-ISO chips (FDX-A type) ingebracht. Om deze niet-ISO (FDX-A type) chips van verschillende merken af te lezen heeft men een zogenaamd 'volledig backwards compatible' afleesapparaat nodig; d.w.z. een afleesapparaat dat naast ISO (FDX-B type) chips alle niet-ISO (FDX-A type) chips kan aflezen.

Toepassing

Om een chip af te kunnen lezen is een afleesapparaat (reader) nodig. Die zijn er inmiddels in vele uitvoeringen, uiteenlopend van een goedkoop en eenvoudig apparaatje voor de dierenbezitter, tot zeer geavanceerde apparaten met ingebouwd geheugen, (bluetooth) computer verbinding, of zelfs apparaten voor stationaire opstelling in bijvoorbeeld een dierenartsenpraktijk. Afhankelijk van het gebruiksdoel kan de best passende reader worden gekozen. Het beste is om informatie in te winnen bij de Nederlandse leverancier van afleesapparaten. Meer informatie kunt u vinden in de webwinkel op de site van Virbac Nederland.
 

Welke dieren?
 

Eigenlijk kunnen alle diersoorten worden geïdentificeerd door middel van een chip. Zo worden in dierentuinen de dieren al jarenlang voorzien van een chip, zodat er geen onduidelijkheid bestaat over de identiteit, hetgeen van groot belang is voor (internationale) fokprogramma’s, waarbij inteelt moet worden voorkomen. In Nederland is veel ervaring met het chippen van honden, katten, paarden en pony’s, papegaaien, schildpadden, fretten, reptielen en KOI-karpers.
 

Paarden en pony’s

De chips waarmee paarden en pony”s worden geïdentificeerd is dezelfde chip als waarmee honden en katten worden gechipt. De Nederlandse overheid heeft gekozen voor een transponder die voorzien is van de landencode, dit om internationale traceerbaarheid van de in Nederland gechipte paarden te verbeteren.

Nieuwsbrief